μουσακάς συνταγή

Υλικά:

Για τη βάση:

  • 3 μελιτζάνες φλάσκες

  • 2-3 πατάτες

  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

  • Αλάτι

Για τον κιμά:

  • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

  • 400 γρ. ντομάτα τριμμένη ή κονκασέ

  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

  • 1/2 φλ. λευκό κρασί

  • 1 ξυλάκι κανέλα ή 1/2 κ.γ. κανέλα σκόνη

  • Αλάτι, πιπέρι

  • Ελαιόλαδο

Για τη μπεσαμέλ:

  • 1 λίτρο γάλα

  • 100 γρ. βούτυρο

  • 100 γρ. αλεύρι

  • 2 αυγά

  • Μοσχοκάρυδο

  • Αλάτι, πιπέρι

  • 100 γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα

 

Εκτέλεση:

  1. Προετοιμασία λαχανικών:

    • Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεπικρίσουν. Τις ξεπλένουμε και τις σκουπίζουμε.

    • Τηγανίζουμε ή ψήνουμε τις μελιτζάνες και τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν. Τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί.

  2. Κιμάς:

    • Σε κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο με λίγο ελαιόλαδο.

    • Προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα.

    • Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.

    • Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

  3. Μπεσαμέλ:

    • Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ξανθό.

    • Ρίχνουμε το γάλα σιγά σιγά ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει.

    • Όταν πήξει, αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τα αυγά χτυπημένα, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι, το πιπέρι και το τυρί.

  4. Σύνθεση:

    • Σε πυρίμαχο σκεύος στρώνουμε πατάτες, μετά μελιτζάνες, τον κιμά, άλλη στρώση μελιτζάνες και τέλος την μπεσαμέλ.

    • Πασπαλίζουμε με τυρί από πάνω.

  5. Ψήσιμο:

    • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-45 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.

 

Καλή σας όρεξη