Υλικά:
Για τη βάση:
-
3 μελιτζάνες φλάσκες
-
2-3 πατάτες
-
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
-
Αλάτι
Για τον κιμά:
-
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
-
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
-
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
-
400 γρ. ντομάτα τριμμένη ή κονκασέ
-
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
-
1/2 φλ. λευκό κρασί
-
1 ξυλάκι κανέλα ή 1/2 κ.γ. κανέλα σκόνη
-
Αλάτι, πιπέρι
-
Ελαιόλαδο
Για τη μπεσαμέλ:
-
1 λίτρο γάλα
-
100 γρ. βούτυρο
-
100 γρ. αλεύρι
-
2 αυγά
-
Μοσχοκάρυδο
-
Αλάτι, πιπέρι
-
100 γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα
Εκτέλεση:
-
Προετοιμασία λαχανικών:
-
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεπικρίσουν. Τις ξεπλένουμε και τις σκουπίζουμε.
-
Τηγανίζουμε ή ψήνουμε τις μελιτζάνες και τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν. Τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί.
-
-
Κιμάς:
-
Σε κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο με λίγο ελαιόλαδο.
-
Προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα.
-
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
-
Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
-
-
Μπεσαμέλ:
-
Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ξανθό.
-
Ρίχνουμε το γάλα σιγά σιγά ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει.
-
Όταν πήξει, αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τα αυγά χτυπημένα, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι, το πιπέρι και το τυρί.
-
-
Σύνθεση:
-
Σε πυρίμαχο σκεύος στρώνουμε πατάτες, μετά μελιτζάνες, τον κιμά, άλλη στρώση μελιτζάνες και τέλος την μπεσαμέλ.
-
Πασπαλίζουμε με τυρί από πάνω.
-
-
Ψήσιμο:
-
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-45 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
-
Καλή σας όρεξη





