ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη:
-
500 γρ. αλεύρι δυνατό (για τσουρέκι ή ψωμί)
-
100 γρ. ζάχαρη
-
12 γρ. ξηρή μαγιά ή 30 γρ. νωπή
-
4 αυγά + 1 κρόκος
-
150 ml γάλα χλιαρό
-
120 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
-
1/2 κ.γ. αλάτι
-
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι
-
1 βανίλια (ή 1/2 κ.γ. εκχύλισμα)
Για τη γέμιση:
-
100 γρ. σταφίδες
-
100 γρ. ζαχαρωμένα φρούτα (πορτοκάλι, λεμόνι, κεράσι κλπ.)
-
2 κ.σ. ρούμι ή κονιάκ
Για το άλειμμα:
-
1 αυγό + 1 κ.σ. γάλα (χτυπημένα)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μουλιάζεις τις σταφίδες και τα ζαχαρωμένα φρούτα στο ρούμι για 1-2 ώρες ή και από βραδύς. Σουρώνεις πριν τη χρήση.
Σε ένα μπολ διαλύεις τη μαγιά στο χλιαρό γάλα με λίγη από τη ζάχαρη και 2-3 κ.σ. από το αλεύρι. Αφήνεις 10-15 λεπτά να ενεργοποιηθεί (να φουσκώσει).
Σε μίξερ με γάντζο ή στο χέρι, προσθέτεις το υπόλοιπο αλεύρι, ζάχαρη, αυγά, αλάτι, βανίλια, ξύσμα. Ρίχνεις το μείγμα με τη μαγιά. Ζυμώνεις καλά μέχρι να ενωθούν.
Σιγά-σιγά, ρίχνεις το μαλακό βούτυρο σε κομμάτια και συνεχίζεις το ζύμωμα για 10-15 λεπτά, μέχρι να γίνει ελαστική και λαμπερή η ζύμη.
Ρίχνεις τις σταφίδες και τα ζαχαρωμένα φρούτα και τα ενσωματώνεις απαλά.
Βάζεις τη ζύμη σε μεγάλο λαδωμένο μπολ, καλύπτεις και αφήνεις να διπλασιαστεί σε όγκο (1-2 ώρες ή και παραπάνω, ανάλογα τη θερμοκρασία).
Ζυμώνεις ελαφρά για να φύγει ο αέρας. Βάζεις σε ειδική φόρμα panettone (ή σε βαθιά στρογγυλή φόρμα με λαδόκολλα). Αφήνεις να ξαναφουσκώσει σχεδόν μέχρι την κορυφή.
Προθερμαίνεις φούρνο στους 170°C. Αλείφεις με το αυγό-γάλα. Ψήνεις για 40-50 λεπτά (ή περισσότερο για μεγάλο panettone). Αν πάρει πολύ χρώμα, σκεπάζεις με αλουμινόχαρτο.
Αν θες να μείνει αφράτο και να μη «κάτσει», μόλις βγει, το γυρίζεις ανάποδα και το κρεμάς με καλαμάκια ή βελόνες από κάτω (μέσα από τη βάση) ώστε να κρέμεται μέχρι να κρυώσει.
Μόλις κρυώσει τελείως, πασπαλίζεις με ζάχαρη άχνη. Κόβεις σε φέτες και απολαμβάνεις με καφέ, γλυκό κρασί ή και σκέτο!
Καλή σας όρεξη.