Υλικά

Για το παστίτσιο
500γρ. χοντρά μακαρόνια
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο
½ φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
1 ½ φλιτζάνι μυζήθρα, ή κεφαλοτύρι (τριμμένο)
¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο (τριμμένο)
Αλάτι

Για τη σάλτσα κιμά
750γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1½ φλιτζάνι συμπυκνωμένος χυμός τομάτας
1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένο)
1 κρεμμύδι μέτριο (ψιλοκομμένο)
1/3 φλιτζανιού κρασί κόκκινο
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 ξύλο κανέλας
Αλάτι
Πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ
8 κ.σ. βούτυρο
8 κ.σ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
1½ λίτρο γάλα (χλιαρό)
3 κρόκους αυγών
½ φλιτζάνι τυρί (τριμμένο)  
Αλάτι
Πιπέρι



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζετε τη σάλτσα κιμά:
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τον κιμά και σε μέτρια φωτιά τον ανακατεύουμε (με ξύλινη κουτάλα) έως ότου ξεχωρίσει τελείως.
Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο (ανακατεύεται έως ότου μαραθεί το κρεμμύδι) και προσθέτεται το ελαιόλαδο.
Σοτάρεται το μείγμα έως ότου αρχίσει να κολλάει στον πάτο της κατσαρόλας και στην συνέχεια το σβήνετε με το κρασί.
Προσθέτετε το χυμό ντομάτας, αλάτι, πιπέρι και ρίχνεται μέσα την κανέλα και ανακατεύετε.
Αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 30 - 40 λεπτά (έως ότου δέσει).

Ετοιμάζετε τα μακαρόνια:
Σε μία κατσαρόλα βράζετε 1 1/2 λίτρο νερό και ρίχνετε 1 κ.σ. αλάτι.
Ρίχνετε μέσα τα μακαρόνια και τα βράζετε για 6 - 7 λεπτά.
Τα στραγγίζετε και προσθέτετε το ελαιόλαδο. (ανακατεύετε καλά)

Ετοιμάζετε τη μπεσαμέλ:
Σε μία κατσαρόλα βάζετε το βούτυρο και το λιώνετε, προσθέτετε το αλεύρι και το ανακατεύετε (με σύρμα) έως ότου πάρει λίγο χρώμα και το βγάζουμε από την φωτά.
Προσθέτετε το 1 λίτρο γάλα μέσα στην κατσαρόλα και το ανακατεύετε συνεχώς (με σύρμα) ώστε να μην σβολιάσει.
Βάλτε ξανά την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύετε συνεχώς ώσπου να πήξει. Την αφαιρείτε από την φωτιά ώστε να κρυώσει λίγο.

Ανακατεύετε το υπόλοιπο γάλα με τους κρόκους αυγών και τα ρίχνετε μέσα στην κατσαρόλα.
Ρίχνετε αλάτι, πιπέρι και το τριμμένο τυρί και ανακατεύετε πολύ καλά.

 

Ετοιμάζετε το παστίτσιο:
Βουτυρώνετε ένα ταψί και το πασπαλίζετε με φρυγανιά, στρώνετε στο ταψί τα μακαρόνια και απλώνετε από πάνω το τυρί. Από πάνω στρώνετε την σάλτσα του κιμά και τέλος από πάνω στρώνετε την μπεσαμέλ και την πασπαλίζετε με μοσχοκάρυδο.

Ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς για 40 - 45 λεπτά.

Καλή σας όρεξη

// //