Υλικά
Για τη ζύμη:
1 κιλό αλεύρι (για τσουρέκι)
240 γρ. γάλα (Φρέσκο)
300 γρ. ζάχαρη
3 αυγά, μεσαία
100 γρ. φυσικός χυμός πορτοκαλιού
5 γρ. μαχλέπι
4 κόκκους μαστίχα Χίου
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 βανιλίνη
150 γρ. βούτυρο (λιωμένο)
25 γρ. μαγιά
Για το άλειμμα:
1 αυγό
1 κ.σ. γάλα (φρέσκο)
αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Κοπανάμε σε γουδί την μαστίχα μέχρι να γίνει σκόνη
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά, το μαχλέπι, τη βανιλίνη, τη μαστίχα και ανακατεύουμε με τον γάντζο για 1 με 2 λεπτά.
Στην συνέχεια προσθέτουμε το γάλα, τον φυσικό χυμό, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα αυγά, το βούτυρο και ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να γίνει η ζύμη ελαστική.
Λαδώνουμε ένα μπολ και βάζουμε την ζύμη μέσα, την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε σε μέρος ζεστό μέχρι να διπλασιαστεί.
Όταν η ζύμη έχει διπλασιαστεί, την χωρίζουμε σε 6 κομμάτια και τα πλάθουμε σε 6 κορδόνια.
Παίρνουμε τα 3 κορδόνια και φτιάχνουμε πλεξούδα και στην συνέχεια κάνουμε το ίδιο με τα άλλα 3 κορδόνια.
Τα τοποθετούμε ξεχωριστά με λαδόκολλα επάνω στο ταψί και τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος ώστε να διπλασιαστούν (περίπου 1 ώρα).
Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε το αυγό, το 1 κ.σ. γάλα και τα χτυπάμε (με ένα πιρούνι) και στην συνέχεια αλείφουμε τα τσουρέκια.
Τα πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο ή το σουσάμι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς (περίπου 30 λεπτά).
Καλή σας όρεξη