Υλικά Συνταγής

120 γραμ. ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
120 γραμ. ελαιόλαδο
500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
100 γραμ. ζάχαρη
25 γραμ. κονιάκ
½ κ.γλ. μαγειρική σόδα
½ κ.γλ. γαρύφαλλο
1 κ.γλ. κανέλα
80 γραμ. χυμός φρέσκο πορτοκάλι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι

    
Για το σιρόπι
150 γραμ. μέλι
250 γραμ. ζάχαρη
250 γραμ. νερό
μισό λεμόνι

Για το πασπάλισμα
τριμμένα καρύδια


Εκτέλεση

Πρώτα ετοιμάζετε το σιρόπι

βράζετε για 2-3 λεπτά όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα,
ξαφρίζοντας τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια του σιροπιού.
Το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει καλά.

στην συνέχεια ετοιμάζουμε την ζύμη

Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, το κονιάκ, τη ζαχαρη, το γαρύφαλλο, την κανέλα και το ξύσμα από το πορτοκάλι.
τα ανακατεύουμε καλά με σύρμα εώς ότου λιώσει η ζάχαρη.
διαλύουμε μέσα στο χυμό πορτοκαλιού την μαγειρική σόδα και τα προσθέτουμε στο μείγμα.
με το σύρμα συνεχίζουμε να ανακατεύουμε όλο το μείγμα.
Στην συνέχεια ανακατεύουμε το μπέικιν πάουντερ στο αλεύρι και τα ρίχνουμε στο μείγμα σταδιακά ανακατεύοντας  ΑΠΑΛΑ με ξύλινη κουτάλα.
Προσοχή δεν θέλει πολύ ανακάτεμα.
Αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη για 15-20 λεπτά να ξεκουραστεί.
Μετά αρχίζουμε να πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνες
Αφού τα πλασουμε και τα τοποθετήσουμε στις λαμαρίνες με ένα πιρούνι τα πατάμε για να κάνουν τρυπούλες.
Τα Ψήνουμε στον αέρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20΄με 25΄ στους 180ºC

Σιροπιάζουμε τα μελομακάρονα.
Βουτάμε τα μελομακάρονα στο σιρόπι λίγα λίγα και τα αφήνουμε για περίπου 15-20 δευτερόλεπτα.
Στην συνέχεια τα βγάζουμε προσεχτικά, τα τοποθετούμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι.

Καλή σας όρεξη